Suntem asaltaţi de ştiri prin RSS? Hai să ne gândim la o soluţie!

Ghid Jurnalism » Jurnalism online » Suntem asaltaţi de ştiri prin RSS? Hai să ne gândim la o soluţie!

Nu ştiu cât de mulţi citesc în momentul de faţă ştirile prin RSS. Cu siguranţă, vor fi foarte mulţi, pe măsură ce vor descoperi că pot scana site-urile mai uşor aşa.

Problema ridicată de utilizatori: site-urile de ştiri oferă prea multe ştiri prin RSS şi nu avem timp să le citim pe toate

Cred că am scris de aproape obsesiv de multe ori pe acest blog despre gatekeeping şi despre faptul că este argumentul nostru suprem că încă mai existăm ca jurnalişti, în orice formă s-ar întâmpla asta (online, tv, radio, print). Reiau, pe scurt, ce înseamnă asta: oamenilor le e lene, n-au timp, nu se pricep, nu vor… să caute în avalanşa de informaţii. De-asta dau banii pe ziar, pierd timpul la tv, ascultă radio, fac accesări site-urilor de ştiri, intră pe bloguri. Pentru că există alţii care sunt plătiţi să facă treaba asta pentru ei.

Concluzia este că pe oameni nu-i interesează să afle toate ştirile, ci doar pe cele importante.

Totuşi, nu cred că dacă unele site-uri oferă multe ştiri este neapărat o problemă, cu o singură condiţie: să fie şi relevante. Important este însă cum le oferă.

Pe site, cele mai multe instituţii media le departajează corect: informaţii grupate pe categorii de interes, ierarhizate. Putem găsi uşor informaţiile relevante, încă din prima pagină. Problema apare însă în fluxul RSS, unde ştirile apar în ordine cronologică.

Propun o soluţie

Crearea unui flux RSS: „Cele mai tari ştiri”. A nu se înţelege prin asta doar breaking news, ci pur şi simplu cele mai importante ştiri de pe site din toate domeniile – un flux generalist. Singura provocare este implementarea unui sistem de selecţie/validare a acestor ştiri: cine sunt oamenii care decid ce intră pe acest flux.

Aşa cred că s-ar rezolva problema pentru cei care nu au timp să citească tot fluxul, în regim de „ultima oră” sau să citească doar fluxul dintr-un anumit domeniu.

Cu siguranţă, să oferi doar un flux general, unde intră tot ce ai pe site, nu este deloc atractiv pentru utilizatori. Unii oferă deja fluxuri dedicate, grupate pe categorii de interes (Politic, Economic, Sport…). Nici asta nu cred că este de ajuns.


PS: Am scris acest articol dupa ce am citit „De ce e Hotnews.ro un site de succes” de pe Capslock.ro. Nu ştiu dacă de-asta are Hotnews succes şi nu cred că a da ştiri puţine pe flux este soluţia supremă. Dar problema ridicată există şi merită dezbătută.

Data articol: aprilie 15, 2009
3 comentarii
 1. Nu stiu daca un astfel de flux este eficient, pentru ca pentru mine fluxul „cele mai tari stiri ale zilei” poate insemna stiri din fotbal, economie si social, iar pentru tine stiri din stiinta, tehnologie si IT (am dat exemple la intamplare). Adica poate ca o stire din politica e foarte tare, dar daca nuu ma intereseaa politica pentru mine are valoare aproape zero.
  Mai eficient cred ca ar trebui realizate cat mai multe fluxuri RSS, grupate foarte clar pe categorii (nise) pe un anumit domeniu. Multe site-uri de stiri au deja implementata functia asta, altele nu.

 2. Bogdan Gheorghe spune:

  @Daniel Popescu
  E corect ce spui. Tu esti un cititor care are o tinta clara: vrei sa citesti stirile dintr-o anumita categorie. Multe site-uri au fluxuri RSS pe categorii.

  Dupa cum am precizat in articol, cred ca ar fi util un flux de „Cele mai tari” (generalist) pentru cititorii „generalisti” – sunt destui :)

 3. Florin spune:

  Dar, ar fi interesant un astfel de flux unic insa sa nu uitam ca fiecare are preferintele lui. Poate eu vreau flux RSS de stiri strict pe Internet sau pe Monden sau mai stiu eu ce fel de stiri si nu „tot tacamul”, asta pe deoparte, iar pe alta parte ar fi o „monopolizare” a RSS-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *