Să facem cunoştinţă! Sunt Bogdan Gheorghe, fondatorul Ghidjurnalism.ro. Am primit multe încurajări după ce am lansat acest proiect, dar şi muuuulte înţepături :) Cei care mă înjură au următoarea obsesie: “ce, mă, vii tu să ne dai nouă sfaturi despre cum se face jurnalism?”. Poate părea arogant, dar nu am de ce să mă justific în faţa lor. Vă spun doar că nu pretind că le ştiu pe toate. Admit că uneori greşesc şi nu am nicio problemă să recunosc atunci când mi se atrage atenţia.
Ghidjurnalism.ro e doar un blog despre “cum văd eu lucrurile” în jurnalism. E un proiect bazat pe ce am învăţat în facultate, pe ce am citit, pe experienţa de jurnalist. Poate e mult, poate e puţin, nu ştiu. Decide fiecare dintre voi, în funcţie de cât de mult l-au ajutat lucrurile scrise de mine aici.
Am făcut Ghidjurnalism.ro pentru că nu mă număr printre cei care spun că jurnalismul e o chestie cu care te naşti sau că tot ce-ţi trebuie pentru meseria asta este flerul. Sunt de acord că nu-ţi trebuie neapărat facultatea de jurnalism ca să fii un bun jurnalist. Cu toate astea, cred că e necesar, dacă ai pretenţia să te numeşti jurnalist, să ştii noţiunile elementare. Despre ele şi despre lucruri ceva mai sensibile voi încerca să scriu în continuare pe ghid.
Vă aştept cu sugestii, reclamaţii, corecturi… Preţuiesc părerile voastre. Folosiţi căile descrise în pagina de contact şi posibilitatea de a comenta la articole.
Mulţumesc!
23,417 views
January 22nd, 2009 at 8:00 pm
Am terminat anul trecut Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Bucuresti si salut initiativa voastra. Cred ca mediul online chiar avea nevoie de un astfel de blog, deoarece se discuta foarte des despre tehnicile de elaborare a stirilor pe blog, despre strategiile de promovare in acest mediu,etc, doar ca majoritatea parerilor nu provin din partea unor profesionisti.
Va doresc forta de munca si inspiratie, restul resurselor cred ca deja le detineti!
March 11th, 2009 at 5:39 pm
Si eu sunt o FJSC-ista, chiar colega cu Bogdan (il cunosc si stiu ca face lucruri profesioniste si ca este pasionat de jurnalism)…
Sunt de acord cu gioghy, chiar era nevoie de un blog in care sa discuti despre tehnici de redactare, despre “incidentele” de pe teren, despre tehnici de intervievare sau despre tools-uri utile pentru jurnalisti.
Bogdan multa succes… inspiratie ai cu siguranta, doar timpul iti lipseste!
March 24th, 2010 at 5:31 pm
“mersul la bibliotecă e al naiba de complicat” – atentie, domnule jurnalist, la redactare: “al nabii de complicat”. daca vrei sa dai sfaturi, incearca sa scrii corect. ;) mai ai si alte scapari, pe care te las sa le descoperi singur ;)
March 24th, 2010 at 5:55 pm
@a.j.
Da, era scris gresit. Multumesc pentru corectura!
Nu inteleg, totusi, tonul superior pe care il ai. Nu am spus pe nicaieri ca am pretentia sa dau sfaturi. Nu am sustinut pe nicaieri ca eu nu gresesc niciodata. Da, e posibil sa mai fie scapari. Tu esti perfecta, Alina?
March 25th, 2010 at 12:58 pm
:))) nu e un ton superior. ti se pare. ti-am atras atentia pt ca sunt sigura ca vor fi destui care sa comenteze aiurea. in rest, mi-a placut ce am citit pe blog. ;)
June 29th, 2010 at 2:26 am
Presupun ca nu mai e o surpriza ca Libertatea e cel mai bine vandut ziar (tabloid) din Romania. Ma pune pe ganduri. Domnul profesor Petcu sustine ca tabloidele raspund nevoilor publicului, asa cum Dan Diaconescu este un geniu pentru ca a intuit ce vor oamenii sa vada la televizor. Eu sper ca lucrurile nu stau chiar asa. Responsabili pentru continutul tabloidelor sunt cei care le scriu, in primul rand.
Ideea la care vreau sa ajung este ca te felicit pentru acest site. Oferi repere de profesionalism bazate pe studii, seriozitate si respect pentru meserie. Bravo!
June 29th, 2010 at 3:28 pm
@ Diana
Multumesc pentru felicitari! Nu cred ca e un reper, e doar un blog pe care poti gasi cateva idei, unele mai bune, altele mai proaste :)
Libertatea nu mai e cel mai vandut tabloid – i-a luat fata Click!-ul :) Ai dreptate in ceea ce priveste responsabilitatea jurnalistilor pentru continut si nu a publicului (pentru ca ar vrea el ceva anume). Domnu’ Petcu va pune la incercare :) Priveste esenta dincolo de ce v-a spus. E un tip de la care ai ce invata, chiar daca te mai face derbedeu cand te prinde pe la biblioteca :)) – cazul meu (rar, dar mai ajung si pe-acolo)
October 29th, 2010 at 7:27 pm
Felicitari! Interesant si util!
Avand in vedere ca jurnalistii de azi sunt facuti “la apelul bocancilor” consider ca site-ul tau i-ar putea ajuta pe multi dintre ei.
In rest, oricat de bun jurnalist ai fi, uneori poate mai uiti, poate iti scapa cate ceva. E bine sa stii unde sa cauti(site-ul tau de exemplu) atunci cand ai nevoie.
Sincer pe mine ma ajuta! Numai bine iti doresc!
October 30th, 2010 at 12:40 am
@I-Realitatea
Multumesc! Sper sa reusesc sa-i dedic din nou timpul pe care-l merita. Trec printr-o perioada mai aglomerata.
November 1st, 2010 at 9:33 pm
Buna. Imi place foarte mult site-ul tau, am citit lucruri foarte interesante care sigur ma vor ajuta pe viitor. Eu am absolvit o facultate de jurnalism si nu am fost atat de multumita. Am avut ceva probleme si nu am reusit sa ajung la admitere la Universitate si am ajuns altundeva. Eu am incercat sa invat cat mai multe si consider ca nu este importanta facultatea, este vorba de cat vrei tu sa muncesti si cat de mult iti doresti sa ajungi un bun jurnalist. Voi merge la un interviu si nu prea stiu la ce sa ma astept. Daca ma poti ajuta mi-ar prinde foarte bine. Este un interviu la tv. Ms mult.
November 1st, 2010 at 11:56 pm
@georgiana
Zi-mi cum te pot ajuta si o voi face cu placere. La ce TV mergi?
November 2nd, 2010 at 1:35 pm
La B1Tv. Ideea este ca nu prea stiu la ce sa ma astept. Ma gandesc ca s-ar putea sa ma testeze prin diferite moduri, sa realizez o stire, o situatie in direct, chiar nu stiu. Este primul interviu la care ma prezint in acest domeniu dar si primul pe care imi doresc sa se termine cu un rezultat favorabil.De aceea am si citit mai multe lucruri in ultimul timp.
November 3rd, 2010 at 12:30 am
@georgiana
Aici doar ei pot sti ce te vor pune sa faci. Depinde pentru ce post aplici. De exemplu, daca aplici pentru un post de reporter pe politic:
– ai putea fi intrebata cine conduce ministerul cutare, la ce partid e cutare deputat;
– cum functioneaza Parlamentul, relatiile dintre puteri;
– chestiuni constitutionale
Pe scurt, chestiuni care tin de cunoasterea domeniului / background
Ca sfat, citeste atent presa pana in ziua interviului. Daca as fi in locul lor, clar te-as intreba despre evenimentele majore care s-au petrecut in ultima vreme.
Mult succes!
January 9th, 2011 at 3:41 am
Mdaaaa, frumos si, mai ales, binevenit, in mod deosebit pentru cei care au curajul sa se aventureze in “jungla” acestei profesii, altfel fascinanta… Intrebat de un “fan” ce anume i-ar trebui ca sa ajunga un mare/bum jurnalist, Caragiale a raspuns fara sa clipeasca: GRAMATICA si TALENT, la care eu as mai adauga mult HAR, BUN SIMT si un dram de “OBRAZNICIE”, insa nu de tipul celei pe care indeobste o remarcam peste tot, ca sa nu mai spun de o raportare responsabila fata de limba Eminescului, asta ca tot suntem prin preajma.
Ce sa spun decat ca pot sa dorm linistit deoarece am onorat cat am putut de mult aceasta profesie in care a excelat (si) marele Eminescu (din nefericire foarte multi dintre tinerii condeieri de astazi cam nu prea stiu cu ce se mananca jurnalistul Eminescu !!!) si voi continua sa tin drept acest steag atata vreme cat ma voi numara printre cei care dau tonul la opinii in Romanica noastra din ce in ce mai putin fascinanta.
Ma bucur ca aceasta initiativa apartine unui tanar care a calcat pe aceleasi culoare pe care am calcat si eu (la FJSC, la “Leu”), ca am intalnit aceiasi oameni (maestrul Mihai Coman, Mariam Petcu ca si Horia Moraru Arcaşu pot sa spun ca mi-au ramas chiar buni amici :) ) pe care, repet, am cautat mereu sa nu-i dezamagesc, sa fie mandri ca au avut ucenici care intr-adevar si-au propus sa nu intineze aceasta frumoasa si nobila profesie. La Roman – Neamt, aici unde traiesc eu de oarece ani (radacinile mele sunt in Moisei/MM), chiar recent, grupul de tineri participanti la proiectul national “Reporter de liceu” au suflat TOATE PREMIILE la evaluarea anuala din luna decembrie 2010 si cred ca vor fi fff bucurosi sa faca cunostinta cu blogul dumitale care, sincer marturisesc, are EXACT CE-I TREBUIE pentru a-i limpezi cat de cat pe cei care calca la inceput de drum in aceasta meserie, sa-i zicem asa…
SPOR SI INSPIRATIE SI UN AN NOU CU REALIZARI MARETE ! :)
Vasile Danci Morosanu
(eventual, http://www.facebook.com/profile.php?id=100001298487480)
January 9th, 2011 at 9:35 pm
@moroshan
Multumesc pentru gandurile bune!
Intr-adevar, sunt vremuri grele pentru aceasta “profesie”. Dar cred ca vor exista mereu oameni care o vor face trecand peste toate si cu multa daruire.
Mult succes in proiectul cu liceenii!
January 27th, 2011 at 7:28 pm
felicitari. putini sint cei care au astfel de initiative
January 27th, 2011 at 8:17 pm
@ Sorin Ozon
Multumesc! Si multumesc si pentru cursul de jurnalism de investigatie, al tau si al lui Stefan! Mi-a fost de folos in documentare :)
September 21st, 2011 at 2:45 pm
Uite, in sfarsit un blog util! Ma tot documentez de cand am inceput scoala, dat fiind faptul ca sunt clasa a 12-a, despre facultati si despre partea aia misterioasa de dupa facultate. Si cum imi intorc mereu privirea catre ceea ce tine de Jurnalism, m’am gandit sa nu ma mai intorc din drum (asa cum am facut pana acum) si sa raman pe drumul asta, cica interesant, al jurnalistilor. Datorita faptului ca vad ca esti prompt si sincer in legatura cu ‘industria’ asta, iti cer ajutorul. Fie el un sfat, fie el un link spre ceva care sa ma lamureasca si pe mine, am nevoie de informatii din interior. Eu imi doresc mult sa fac Jurnalism, dar mi’e foarte teama de ce voi face dupa. Am sanse sa prind un job bun, bine platit, stabil, sau am si mai multe sanse sa primesc un salariu atat de mic incat sa ma tina tot mama pe verzisori pana eu mai stiu cand? Heelp!
December 17th, 2011 at 4:22 pm
La fel ca Marria Says pot spune si eu: “In sfarsit un blog util!”. Un blog pe care l-am descoperit din intamplare cand cautam cu disperare un articol bun si util despre relatare. Iar aici am gasit! Si nu numai asta. Iti multumesc pentru aceasta initiativa de a crea blogul si pentru toate sfaturile utile. Sincer de cand iti citesc articolele stau numai cu pixul si agenta in mana pentru a nota tot ceea ce mi se pare vital in meseria de jurnalism. Sunt studenta in anul I la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale comunicarii) si, sincer, ceea ce am descoperit in articolele tale nu am aflat de la niciun profesor.
May 17th, 2012 at 10:30 pm
Felicitari pentru initiativa! Acest blog mi-a fost mai mult decat util atunci cand am avut nelamuriri legate de domeniul jurnalistic si nu numai. Sper sa nu abandonezi acest blog pentru ca iti pot garanta ca ne-a fost de folos tuturor celor care am lasat aici o impresie. Spor in continuare!