urmareste-ma pe twitter facebook ghidjurnalism aboneaza-te la newsletter rss articole

Categorii: Jurnalism online

Sfaturi pentru redactorii web

November 11th, 2008
10 comentarii (10,879 views)

1. Textul trebuie să fie scanabil

Majoritatea utilizatorilor nu citesc textele cuvânt cu cuvânt. Ei le scanează, căutând elementele interesante. În consecinţă, trebuie să redactăm textele într-o manieră uşor de scanat. Iată câteva elemente care fac un text să fie cât mai aerisit:

Paragrafele

La fel ca pe print, paragrafele separă blocurile de idei. În consecinţă, ideile vor fi mai uşor de urmărit. Nu trebuie să folosim paragrafe lungi. Pe web sunt recomandate paragrafele englezeşti.

Listele

Atunci când facem o enumerare e mai bine să folosim marcatorii de tip listă.

Bold, Italic, Underline

Le folosim pentru a scoate în evidenţă cuvinte sau fraze cheie. Atenţie însă la dozaj. Ele trebuie utilizate cu măsură. Dacă exagerăm, vom crea haos.

Intertitluri

Dacă avem de scris un text mai lung, este bine să-l împărţim în mai multe secţiuni. Fiecare secţiune trebuie să aibă un titlu.


2. Evitaţi majusculele

Textul scris cu majuscule este greu de citit pe web. El este perceput ca text publicitar. Cei mai mulţi dintre utilizatori îl vor evita. Asta nu înseamnă că nu putem folosi deloc majuscule. De exemplu, un singur cuvânt scris cu majuscule va atrage atenţia într-un text mai mare. Dar cel mai bine este să evităm majusculele.


3. Fără epitete. Oamenii caută informaţie

Expresiile sofisticate nu fac casă bună cu web-ul. Cel mai bine este să formulăm enunţurile mai simplu şi informativ. Dacă nu se prind repede ce am vrut să spunem, utilizatorii merg mai departe, către alt site. În plus, motoarele de căutare scanează după informaţie, nu după epitete. Dacă vrei ca textul tău să fie găsit, redactează-l într-o manieră informativă.


4. Atenţie la legăturile externe

Textul câştigă credibilitate dacă adăugăm şi câteva link-uri către documente, fişiere audio, alte site-uri, alte articole care să susţină articolul nostru.

Nu trebuie să exagerăm însă cu legăturile, le vom afişa doar pe cele mai importante. Prea multe vor crea un efect de haos.


5. Actualizaţi permanent

Spre deosebire de print, pe web avem posibilitatea să adăugăm permanent informaţii noi şi să le înlocuim pe cele vechi. Trebuie să folosim la maximum această posibilitate. Utilizatorii se aşteaptă să găsească în permamenţă ultimele informaţii.


UPDATE:

Punctul de plecare in redactarea acestui articol: www.useit.com. Daca vreti sa aprofundati subiectul, gasiti acolo tot ce aveti nevoie.

Tags:

10 Responses to “Sfaturi pentru redactorii web”

 1. Andrei Says:

  Salut! Mi se pare interesanta ideea unui ghid de jurnalism. Mult succes!

 2. cristina Says:

  Bravo, Bogdan!
  Super ideea. Ai grija de ea ;)

 3. George Hari Popescu Says:

  Bună idee! Acum secretul constă în a scrie des şi a cita sursele mereu. Cum ar fi Useit.com la acest articol. Referitor la punctul 4, ar trebui să-l respecţi pe acest site :-) Baftă!

 4. admin Says:

  @George
  Au, doare, lovitura sub centura :)
  Merci, George! Am vrut sa adaug la bibliografia generala si site-urile. Am facut site-ul foarte pe fuga. Promit sa citez tot. Scopul nu e sa fentez pe cineva si, din moment ce am pus bibliografia, cred ca am incercat sa-l respect.

  Legat de a scrie des, voi incerca. Insa nu ma indoiesc ca stii ce inseamna un articol de genul asta. Trebuie bine documentat.

 5. George Hari Popescu Says:

  Nu intenţionam asta. Dacă vrei, te pot ajuta cu materiale. Ideea e că este bine să practici ceea ce sugerezi, asta oferă încredere celorlalţi şi duce la profesionalism.

 6. admin Says:

  @George
  Sigur ca vreau sa ma ajuti, daca ai timp. Asta intentionez, sa sugerez ce aplic. A fost o scapare. Probabil mai sunt si altele. Si sunt constient ca de unul singur nu voi putea construi acest ghid la nivelul dorit. Cel putin nu peste noapte :)

 7. Anca Says:

  Site-ul departamentului de la Iasi este http://jurnalistica.lit.uaic.ro/. Iar denumirea corecta este Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii. Am si eu o intrebare? De ce apare ultimul pe lista ta, dupa institutii mult mai marunte si cu mult mai putini absolventi valorosi? Poate mai bine ar fi sa ordonezi alfabetic (dupa numele orasului) pentru ca altfel sugerezi implicit o ierarhie a acestor scoli care este, dupa parerea mea, cel putin indoielnica.
  Felicitari pentru blog si pentru ideea din spatele lui. Ne poate fi util cind nu mergem (tot timpul) la scoala :)

 8. Bogdan Says:

  @Anca
  Multumesc pentru precizari. Am corectat ce nu era ok :) Nu a fost intentia mea sa fac vreo ierarhie. Pur si simplu le-am bagat la intamplare. Am urmat sugestia ta si le-am ordonat alfabetic :)

  Referitor la ierarhii, sincer, e foarte greu sa le faci. Am trecut pe la doua (am facut primul an in Sibiu si din anul II m-am transferat in Buc, la FJSC). Ambele au parti bune si parti proaste. Daca e sa fac vreo recomandare (subiectiva, evident), e Bucurestiul, pentru marele avantaj ca e aproape de media centrala si poti lucra din timpul facultatii.

 9. Sfaturi pentru redactorii web « e-Jurnalism Says:

  […] Ghid Jurnalism Categories: online Etichete:lecţii, online, redactori, sfaturi, web Comentarii (0) […]

 10. Flori Says:

  Un articol foarte bun, util tuturor. Felicitari si la cat mai multe articole de calitate!

Comenteaza

*

Copyright 2008 - 2023 Ghidjurnalism.ro. Ghid de Jurnalism foloseste platforma WordPress. Design realizat de Bogdan Gheorghe
Articole (RSS) and Comentarii (RSS)