O ştire care n-are ce să caute în presă

Ghid Jurnalism » Blog » O ştire care n-are ce să caute în presă

Una dintre regulile de bază în jurnalism este responsabilitatea jurnaliştilor. Eu n-am identificat responsabilitatea la editorii care au avut de-a face cu următoarea ştire:

Teorie conspiraţionistă: Gripa porcină, provocată de al-Qaida şi lorzii drogurilor din Mexic„, dată de Realitatea.NET, care citează agenţia Newsin (cu atât mai nasol că o agenţie dă aşa ceva).

„Porci morţi în China, ferme periculoase în Mexic şi un complot al-Qaida cu contribuţia cartelurilor drogurilor din Mexic – iată câteva dintre teoriile ce încearcă să găsească o explicaţie pentru izbucnirea epidemiei de gripă porcină, care a provocat deja moartea a până la 176 persoane. Cercetătorii spun însă că originile epidemiei nu sunt nici pe departe atât de sinistre.” (Realitatea.net)

Acesta e lead-ul, care nu precizează sursa informaţiei. Însă „genial” este pasajul următor, din care aflăm care ar fi sursa:

„una dintre variantele pe care cercetătorii cu siguranţă nu le vor studia este un articol pe internet care acuză cartelurile drogurilor din Mexic de colaborare cu al-Qaida pentru declanşarea acestei epidemii” (Realitatea.net)


Ok, acum să spun şi de ce nu cred că e ok:

– dând ştirea, chiar dacă nu validezi conspiraţia, o popularizezi;

– sursa este „un articol de pe net”;


Poate sunt eu prea…

Data articol: aprilie 30, 2009
5 comentarii
 1. Piticu21 spune:

  sursa si responsabilitatea a fost newsin :)

 2. Bogdan Gheorghe spune:

  @Piticu21

  de acord la faza cu sursa, de acord si la faza cu responsabilitatea, dar doar pe jumatate :) acum sa fim fair, editorul de la realitatea, care a preluat stirea, n-a citit-o? el n-are nicio responsabilitate?

  hmm :)

 3. Ramonne spune:

  editorul nu are functie decisiva, ierarhic vorbind sau componential, pe parte de personal. deasupra lui stau o caruta de oameni care au functii decizionale, cum ar fi producatorul(zic asta pentru ca materialul a aparut si in jurnalul de stiri). there for, editorul nu face decat ce ii spune producatorul. cat despre newsin, ca si agentie afiliata trustului realitatea-catavencu, se intampla sa dea rateuri, usor de observat. si la agentiile de stiri exista redactori, editori si superiori, care dicteaza forma si structura unei stiri. nu are de ce sa fie editorul vinovat 100% pentru asta:)

 4. mihaela spune:

  esti tare, nu prea.din stirea aceasta se putea scoate foarte usor trei stiri mai mici si clar concise.inca odata jos palaria in fata munci tale, esti o adevarata inspiratie.

 5. Valentin ilie spune:

  Buna tuturor,
  Stiu ca suna cumva a nebunie dar doresc sa stiu mai multe despre jurnalism
  am fler si-mi place sa scriu !!!!!
  Cine ma poate ajuta cu idei, sfaturi ?? tuturor numai bine..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *