Cum tratează presa, astăzi, acuzaţiile lansate de Mihaela Rădulescu la adresa fostului soţ printr-o scrisoare

Ghid Jurnalism » Blog » Cum tratează presa, astăzi, acuzaţiile lansate de Mihaela Rădulescu la adresa fostului soţ printr-o scrisoare

Mai toate ziarele şi site-urile de ştiri mari au astăzi ştirea cu scrisoarea deschisă a Mihaelei Rădulescu, care-şi acuză fostul soţ, Elan Schwartzenberg, că o ameninţă. Într-adevăr, e o ştire, întruneşte mai multe calităţi: noutate, personalitate, conflict, interes uman, inedit. Nu mulţi şi-au permis să nu o dea. Unii au dat textul integral al scrisorii, alţii au intercalat pasaje din el. Ambele variante sunt ok. Prima ar fi mai de impact, însă acum depinde şi de cât spaţiu beneficiezi.

Alta este problema legată de cum au prezentat unele ziare informaţia. Fiind vorba de nişte acuzaţii grave, punctul de vedere al celui acuzat nu este prezentat. Precizez: Am văzut textele doar în varianta online a ziarelor. Nu ştiu cum au fost prezentate în print, sper să nu fie neconcordanţe.


NASOL

Jurnalul Naţional:

Mihaela Rădulescu: „Acest milionar a ales sa-si otevizeze familia, sa o taraie pe mama copilului lor prin ziare”

NU există punctul de vedere al lui Elan Schwartzenberg.


Antena 3 (care preia Jurnalul Naţional):

Mihaela Rădulescu: „Am fugit de un soţ care începuse să trăiască şmechereşte, în orgii sexuale şi financiare”

NU există punctul de vedere al lui Elan Schwartzenberg.


Hotnews (care citează Evenimentul Zilei):

Mihaela Radulescu despre Elan Schwartzenberg: Ma astept ca, dintr-o clipa in alta, sa fiu legata de maini si de picioare

NU există punctul de vedere al lui Elan Schwartzenberg.

 

Ziua:

Mihaela ingrozita de Elan

NU există punctul de vedere al lui Elan Schwartzenberg.


APROAPE OK

Evenimentul zilei:

Mihaela, o femeie disperată

E la limită. Prezintă un punct de vedere al acuzatului, citând nişte prieteni ai acestuia:

„În timp ce fosta sa soţie dă semne de disperare, Elan ar fi spus (deci verb de distanţare – n.n.) unor apropiaţi ai săi că tot acest circ se întâmplă pentru că Mihaela nu s-a desprins emoţional de el (…) Schwartzenberg le-a mai spus apropiaţilor că o cunoaşte destul de bine pe fosta sa soţie (…)”

Apoi adaugă nişte declaraţii ale avocatei lui Elan:

„Pe de altă parte, Elan Schwartzenberg o acuză pe Mihaela, prin avocata sa, că <

Nu bag mâna-n foc, dar deduc că sursa e Cancan . În articol nu reiese nicăieri că EVZ a contactat vreuna dintre aceste surse.


OK

Adevărul:

Răduleasca, în război cu fostul soţ

Prezintă poziţia acuzatului:

„Eu nu am dus şi nu duc o viaţă de milionar, dar pot afirma cu bucurie că i-am oferit fostei mele soţii o viaţă de milionar, atât în timpul căsătoriei, cât şi după. Orice acuzaţii demonstrate sunt de competenţa statului român. Pe cele nefondate şi nedemonstrate, refuz să le comentez”, este singurul comentariu pe care  dorit să îl facă Elan Schwartzenberg.


Click:

Mihaela Rădulescu, despre Elan: Nu ştiu cum am trăit 10 ani cu omul ăsta!

Prezintă poziţia acuzatului:

Contactat telefonic, Elan ne-a declarat referitor la acuzaţiile pe care i le aduce Mihaela: “La 41 de ani, consider că este un compliment să fiu bănuit de participare frecventă la orgii sexuale. Personal, am cu totul alte preferinţe”.


Cotidianul:

Scrisoare disperată a Mihaelei Rădulescu: Am fugit de un soţ care mă înşela şi care trăia şmechereşte, în orgii sexuale şi financiare

Prezintă poziţia acuzatului:

Contactat telefonic, Elan Schwartzenberg ne-a declarat: „Mă confundă cu Andreea Marin”.


Gardianul:

Mihaela: «Mi-e frica de puterea fostului meu sot» Elan: «Imi pare rau de ea»

Prezintă poziţia acuzatului:

Contactat telefonic, Elan Schwartzenberg nu a vrut sa comenteze acuzatiile fostei sotii. “Imi pare rau pentru Mihaela…”, a fost singura sa replica.


Gândul

Mihaela Rădulescu cere ajutor de la Poliţie ca să scape de Elan Schwartzenberg: „Am fugit de un soţ care mă înşela, un om care trăia în orgii sexuale şi financiare”

Prezintă poziţia acuzatului.

Totuşi, există o obiecţie pentru ediţia online. Poziţia lui Elan este într-adevăr prezentă într-un articol separat . Există un link la sfârşitul articolului, însă personal aş fi simţit nevoia să fie evidenţiat mai bine.


NOTĂ: Vă rog să priviţi acest post în sens pur didactic. Scopul său nu este să pună într-o lumină proastă publicaţiile, care în această problemă chiar au greşit. Atenţie! Nu pun la îndoială în niciun fel buna credinţă a publicaţiilor care n-au prezentat punctul de vedere al acuzatului. Personal, cred că este vorba doar de nişte greşeli jurnalistice. Sper să vă fie de ajutor, iar exemplele să vă ajute să nu greşiţi pe viitor. Totodată, publicaţiile le-am selectat arbitrar. N-am avut timp să le „răsfoiesc” pe toate. Probabil mai sunt şi altele care au greşit şi cu siguranţă multe altele care au prezentat corect ştirea.


Sursa foto: Baneasa Shopping City [via comunicatemedia.ro]

Data articol: martie 13, 2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *