Piramida inversată este o piramidă?

Ghid Jurnalism » Tehnici de redactare » Piramida inversată este o piramidă?

Poate titlul pare stupid, dar o să înţelegeţi imediat ce vreau să spun. Scriu articolul acesta pentru că mulţi, chiar dacă folosesc piramida inversată, nu ştiu care este adevăratul său potenţial, sau o folosesc greşit.

Ce este piramida inversată?

În teoria şi practica jurnalistică, “piramida inversată” este o tehnică de redactare, aplicată în special ştirilor, prin care informaţiile esenţiale sunt prezentate la începutul articolului. Celelalte detalii sunt redate descrescător, în ordinea importanţei.

Din ce este compusă piramida inversată?

Lead – (prima frază/paragraful iniţial, introducere, capul ştirii) conţine mesajul esenţial şi are rolul principal de a incita cititorul la lectură;

Paragrafe de susţinere – conţin date care explică şi aprofundează introducerea. Ajută la situarea evenimentelor în context. Conţin o serie de date secundare care întregesc imaginea faptului. Background-ul îşi are locul tot în această zonă;

Final – este aproape la fel de important ca lead-ul. El trebuie să fie memorabil, să fixeze în mintea cititorului informaţia esenţială.

Mitul piramidei inversate

Se spune că piramida inversată îi ajută foarte mult pe editori când sunt în criză de timp. Dacă articolul este prea lung, iar ei trebuie să taie din el, dar nu mai au timp să-l citească, atunci renunţă la paragrafele de la sfârşit. Chiar în Manualul de Jurnalism (Coman, 2001, vol. I) autorii fac o asociere cu coada unei şopârle: poţi să tai din ea, că nu moare. Pe acelaşi considerent, ştirea nu ar avea de suferit dacă pierde paragrafele din coadă.

Aş spune că este destul de păguboasă o asemenea comparaţie. Argumentul principal este că scapă din vedere finalul, care este o piesă importantă într-un articol. Dacă ar fi să ne luăm după această percepţie, am putea tăia liniştiţi finalul. Dar articolul nostru nu s-ar încheia cam brusc, supărător, stângaci? Eu zic că da.

Ca să scăpăm simplu de această dilemă, trebuie să ne gândim că piramida inversată înseamnă o piramidă simplă, răsturnată + finalul. Iar atunci când tăiem avem grijă să reconstruim finalul.

piramida_inversata_rasturnata

De fapt, scopul acestei tehnici nu este să îi scape de bătăi de cap pe editorii leneşi, care taie direct finalul, ca să le încapă textul.

De ce e bine să folosim piramida inversată?

Adevăratul scop şi potenţial al piramidei inversate este captarea atenţiei publicului încă din primele secunde de lectură. Pe online studiile au demonstrat că publicul scanează informaţia. Nici pe print lucrurile nu stau foarte diferit.

În principiu, publicul n-are răbdare sau n-are timp să citească tot articolul ca să afle despre ce e vorba. De regulă, cititorul parcurge titlurile, fotografiile, explicaţiile foto, infografiile, apoi începe să citească. Dacă prima frază nu i-a trezit interesul, sunt mari şanse să nu citească în continuare.

Deci miza este să scriem în această formă pentru a uşura lectura publicului nostru, nu pentru a ne fi mai uşor să tăiem din articol.

PS: Am folosit termenul de “articol” pentru că piramida răsturnată nu este recomandată doar pentru ştiri, ci şi pentru celelalte genuri.

Data articol: aprilie 8, 2009
1 comentariu
  1. Mira spune:

    Hey, merci mult. Articolul asta mi-a dat o idee grozava pentru un proiect. Da, da stiu, suna foarte abstract ce am zis, dar chiar m-ai ajutat. Chiar avea nevoie de o idee noua!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *