Ce jurnalist ești dacă nu poți să ții pantalonii pe tine în fața morții?

Ghid Jurnalism » Blog » Ce jurnalist ești dacă nu poți să ții pantalonii pe tine în fața morții?

Îmi promisesem să nu mai scriu pe blogul ăsta, după ce am renunțat să mai fac presă așa cum o știți voi. Dar știrea cu gafa lui Emanuel Terzian, care a anunțat eronat că Rică Răducanu ar fi murit, mi-a amintit de un episod la care am fost parte.

Eram editor pe un jurnal de seară. În mod normal, la ora aia trebuia să fiu deja acasă. Dar am rămas să-mi „supraveghez” și jurnalul de ora 24. Un reporter îmi spune alert că murise Iurie Darie. Știrea nu apăruse nicăieri pe TV, ci doar o fărâmă de informație pe Cancan.ro. În momentul ăla, i-am rugat pe colegii de seară să sune cea mai apropiată și sigură sursă. Nu se lega nimic. Veneau informații disparate din surse nesigure. După vreo 10 minute, două televiziuni concurente au ieșit cu știrea. Nicio sursă citată. Noi aveam totul pregătit să intrăm, însă le-am zis colegilor că nu facem asta până nu avem confirmarea exactă. La 3 minute după ce prima televiziune a dat știrea, Anca Pandrea i-a răspuns, în lacrimi, colegei mele și i-a confirmat. Atunci am bagat știrea pe post.

Am simțit în secunda aia dezamăgirea colegilor, care mi-au adus știrea înaintea tuturor, că le-a fost luată fața de concurență. Unii șefi mi-au reproșat că a fost un eșec reacția mea. Unul mi-a dat și soluția magică, în fața colegilor, cum că „Puteai titra: <<Cancan.ro: Iurie Darie a murit>>” și dădeai știrea primul. Am râs. Amar. Omul care mi-a zis asta nu era tocmai un prost, dar doza de cinism m-a pus pe gânduri.

Dragi colegi, voi care ați adus primii știrea, jurnalismul este despre bun-simț. Iar noi l-am avut.

V-am spus această poveste ca să o comparați cu gafa Eurosport și să înțelegeți cât de importantă este știrea despre moartea unui om. Înainte să anunțați așa ceva, gândiți-vă, măcar o secundă, la încărcătura emoțională, la șocul (că e la modă cuvântul ăsta în presă) pe care îl vor resimți apropiații celui despre care ați spus în mod eronat că a murit.

Nu o să vă plictisesc cu teorii jurnalistice legate de eșecul unei astfel de raportări la știrile despre moarte.

Emanuel, dacă citești acest text, înainte să încerci să oferi explicații și scuze, îți adresez o întrebare ajutătoare:

Dacă ai afla, din surse incerte, că mama celui mai bun prieten al tău a murit, ți-ai suna prietenul în secunda doi și i-ai spune că ai o informație neconfirmată?

 

 

 

 

Data articol: iulie 9, 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *